Saturday, April 17, 2010

cikgu...cikgu

time2 gua tengah stadi untuk final isnin ni...gua pikir balik ape yang gua achieve sepanjang hidup gua selama 23 taun ni...dan gua kecewa...sebab gua rasa macam takde bende yang gua boleh banggakan selama gua bernafa kat muka bumi ni...gua hanya mengikut sistem yang di suap kepada gua...sama seperti rakan2 gua yang lain...apa yang gua buat selama ni hanyalah seperti mengikut buku manual seperti yang lu orang dapat bila beli laptop dan gadget2 yang agak memeningkan kepala sendiri...lu bukak mukasurat 1...lu akan dapat arahan buat macam ni...dan yang selebihnya lu paham2 sendiri laa...

apa yang gua maksudkan ialah...bila lu berumur 5 taun lu kene masuk tadika...umur 7 taun masuk sekolah rendah...dan bila umur lu 13 taun lu masuk sekolah menengah lak...lepas je sekolah menengah baru la lu akan dapat pilihan...samada lu nak amik diploma, tingkatan 6, matrikulasi atau sijil2 dan sebagainya macam sijil, kolej komuniti etc2...pastu lu akan amik degree,master dan phd...semua ni da macam diprogramkan kepada kita semua...nak tak nak kita kene ikut jugak sebab kita asyik kene ugut samada lu sedar atau tak dari kecik lagi...

'lu kene belajar rajin2...baru dapat kerja elok2...'bak kata cikgu tadika gua dulu

tapi sekarang gua macam kene tipu bulat2 ngan cikgu tadika gua...dia tipu...kalo lu tak belajar elok2 pun lu boleh dapat kerja yang bagus...jangan percaya cikgu tadika...diorang tipu...cakap kat adik2 korang sume...selepas 18 taun baru gua sedar...jangan biarkan adik2 lu tertipu macam gua

2 comments:

Cik LeYha~~~ said...

cit. x leh blah....hahaha

alepzuhri said...

cikgu tadika tpu korang bulat2