Monday, November 10, 2008

kenapa kita perlu menyukai cikgu kita?

permulaan minggu ni je da dibuka ngan perkara yang sial
aku yang selama ni dok menjadi pelarian kat blok sendiri akhirnya terkantoi jugak disebabkan ke'complacent'an aku merancang dan bertindak....hehehehe...tp takpe...at least da selesai...aku boleh hidup dengan tenang setenang air di kolam...

aku baru je abes satu lagi paper final aku yang pada aku macam haram aku buat td disebabkan bila aku dapat je kertas soalan die tu aku jd terfaktab seketika...

"hurm....ape aku nak jawab ni"..centu lah aku selama lebih kurang setengah jam...

setelah menoleh ke kiri, ke kanan, depan dan juga belakang...akhirnya aku mendapat ilham untuk menjawab salah satu daripada soalan tersebut...aku hairan kenapa otak aku pagi ni macam siput sket....lambat je jadinye bile aku nak buat keje....haih....berubah2....kalah bet la aku kalau berterusan macam ni...

tapi takpe...benda tu sumanya sudah berlalu....aku perlu insaf...belajar lagi untuk next paper pada 14 hb ni yang aku tengah pikir macam mane aku nak menjawab disebabkan oleh faktor2 berikut:

1. aku takde buku teks die...lect tu suh beli aku buat bodoh je...padan muke aku skang...menggelabah cari buku...heheheh

2. dalam 14 minggu klas die ni...aku rase ade satu kelas die je kot yang aku tak tido...so paham2 je la macam mane

3. dalam 14 minggu kelas die ni jugak...banyak kali gak aku ponteng...so paham2 lagi la kan?

4. aku memang tak suke subjek yang die ajar...oleh itu secara automatiknya perkara 1,2 dan 3 terjadi...ini memang kebiasaan aku semenjak dari aku mula belajar lagi...

5. aku secara tanpa kawalan diri yang maksima entah bagaimana tidak menyukai lect tersebut....so perkara2 diatas berlaku...

jadi...aku perlu mengubah 5 tabiat pembelajaran berkesan aku ni supaya aku dapat belajar dengan lebih tekun dan rajin...aku ingat aku nak jadi mat buku jap untuk 1 sem...yaa...satu sem aje..sebab ade la sebabnya....hehehe

aku mendoakan diri aku sendiri supaya aku dapat mengubah perangai2 mulia aku tu untuk menjadi seorang insan yang berguna walaupun aku tahu bahawa berdoa untuk diri sendiri tu adalah kurang makbulnya...hehehehe....tapi takpe...aku berdoa jugak sebab aku tau orang lain takdenye nak doakan kat aku...cheers!

ps:blaja3!

4 comments:

maelbest said...

kau berdoa?
kat mana?
bile?

hahahahahaha

BiNg!! said...

huh ah lep...ko doa kat mana????pelik gak tuh???

alepzuhri said...

haaa
kat masjid laa
mane lagi
haih...
korang ni pun
huhuhuhu

Astrinee Adian said...

pedas sungguh comment2 yg di beri..haha..
aik??masjid??
ari tuh aku nmpk ko gi batu cape bwt per??
hekhekhek :P